Barion Pixel

GHEDA BLOG

Nyaralás kutyával

Ha úgy döntesz, hogy idén kutyáddal együtt kelsz útra, mindenképpen olvasd el cikkünket, hogy az egész család gondtalanul élvezhesse a vakációt!

Keresd fel állatorvosotokat!

Indulás előtt – főleg külföldre látogatás esetén – erősen ajánlott ellenőriztetni kedvencedet az állatorvosnál egy általános egészségügyi vizsgálat keretében. Lényeges tájékoztatnod az utazás céljáról, hogy ennek megfelelő megelőző  intézkedéseket, vizsgálatokat végezzen el. Az indulás előtt javasolt -sőt, sok célország esetén kötelező is!- a féregtelenítés, bolhák és kullancsok elleni védekezés – nyakörv, spot-on vagy tabletta beszerzése, valamint egy gyors bőrgyógyászati ellenőrzés. Bizonyosodj meg róla, hogy a kutya mikrochipjében naprakész információk szerepeljenek és hogy rendben legyenek az oltásai. Mindenképpen tájékozódj, hogy milyen oltások elvártak a célországban, és szükség esetén pótoltasd ezeket. 

Ha kutyusod hajlamos utazási betegségre, rosszul viseli a hosszú utakat a különböző járműveken, ne felejtsd el kikérni állatorvosod tanácsát, melyik a legmegfelelőbb megoldás az ilyen esetek kezelésére.

Gondoskodj kutyusod biztonságáról az út alatt is!

Foglald listába, mire lesz szükségetek!

Mindenképpen írd fel kedvenced nélkülözhetetlen dolgait is a listádra, hogy véletlenül se maradjon otthon semmilyen fontos dolog, amit távol az otthonodtól valószínűleg nehezebb lenne beszerezned. Emellett kedvenced sokkal jobban örül majd az ismerős dolgainak egy idegen helyen, mint egy útközben vásárolt új terméknek. Elnyűtt, kedvenc plüssjátéka nyugtatóan hathat rá a sok új inger közepette. Hogy segítsünk összeírni ezeket a kutyus számára nélkülözhetetlen tárgyakat, reméljük, hasznosnak találod az alábbi listát:

□ Mindig gondoskodj arról, hogy az úton elegendő mennyiségű tiszta víz álljon a rendelkezésére! 
□ Nyakörv/hám és póráz 
□ Biléta, rajta naprakész telefonszámmal
□ Etető- és itatótál
□ Kutyaágy, takaró
□ Kedvenc játékok
□ Kakis zacsi
□ Törölköző, kefe/fésű, sampon
□ Elegendő élelem, jutalomfalat
□ Elsősegély doboz, gyógyszerek, vitaminok
□ Kisállat útlevél, oltási könyv
□ Állatszállító kennel/kutya biztonsági öv
□ Szájkosár
□ Nedves törlőkendő
□ Kulacs
□ Rovarriasztó
□ Kullancskiszedő

Opcionális:

□ Kutyaruha, esőkabát
□ Mentőmellény
□ Kutyapelenka
□ Kutya naptej
□ Kutyafogfeke és -fogkrém
□ Hűsítő matrac/mellény
□ Karomvágó

Vízparti nyaralás során számos dologgal számolnod kell!

Vízparti nyaralást terveztek?

Vízparti nyaralások alkalmával érdemes vízálló rovarriasztó szereket használnunk, előnyben részesítve a természetes termékeket, melyek könnyen újraapplikálhatók annak érdekében, hogy folyamatosan fenntartsák magas hatékonyságukat.

A kifejezetten jól úszó labradort talán sokan megmosolyogják egy mentőmellényben, de ha kutyusod bizonytalan a vízben, ne törődj a fura pillantásokkal és bátran adj rá mentőmellényt! Sőt, a bulldogoknak, tacskóknak, mopszoknak szinte elengedhetetlen kiegészítője a mellény egy vízparti napnak, ugyanis rövid lábaikban nincs annyi tolóerő, hogy a víz felszínén tudjanak maradni. 

Gondoskodj a megfelelő nap elleni védelemről is. Hiszed vagy sem, a kutyák is könnyen napszúrást, hőgutát kaphatnak. Kerüld a közvetlen déli napsütést, illetve mindig gondoskodj kutyusod vízpótlásáról. A hosszú bunda nem jelent védelmet a nap káros sugaraitól, így érdemes beszerezned kutyáknak való, speciális naptejet, és rendszeresen használni, főleg olyan érzékeny bőrrészeken, mint a fül vagy az orr. 

Séták alkalmával kerüljük a forró aszfaltot, részesítsük előnyben a füves területeket.

Nyaralás alatti etetés

Ha kutyádat rendszeresen táppal eteted, egyszerűen vidd magaddal az útra az előre kalkulált mennyiséget – akár kiporciózva -, illetve a biztonság kedvéért annál kicsivel többet. Ha kisállatod a házilag készített ételekhez szokott, viszont a kényelem miatt az útra tápot tervezel vinni, érdemes legalább 2 héttel az indulás előtt elkezdeni az átszoktatást, hogy megismerje az új ízeket és textúrákat, s közben az emésztőrendszere is alkalmazkodhasson.

Nyugodj szívvel ajánljuk például az Unica Natura tápcsaládot, mely rendkívül ízletes és gazdag holisztikus elemekben, támogatva a kutya szervezetének gyors alkalmazkodását. Egyszerű átmenetet biztosít emellett az egyik ízről a másikra váltás során, magas emészthetőségének köszönhetően.

Az út előtt közvetlenül nem javasolt megetetni a kutyád, hogy ne teli hassal utazzon a járműveken. Ha viszont hosszú útra készültök és nem lehet elkerülni az etetést, ahogy alap esetben is, ekkor is kerülendők a zsíros ételek, melyek hosszabb emésztési időt igényelnek, és az ételt célszerű kis adagokban kínálni több alkalommal, hogy ne terhelje túl az állat emésztőrendszerét.

Előző nap, vagy az utazás reggelén próbáld meg a lehető legjobban lemozgatni kedvencedet, és ha lehetőségetek van az út alatt többször álljatok meg pisiszünetre, valamint hogy kinyújtoztathassátok elgémberedett végtagjaitokat. 

Ezen egyszerű gyakorlati szabályokat betartva biztos lehetsz abban, hogy a nyaralásod kellően élvezetes, nyugodt és élményekben gazdag lesz a család minden tagja számára. Jó utat kíván a Gheda csapata!